пʼятницю, 17 квітня 2015 р.

Другу книгу про село презентували у Білій
15 квітня, у приміщенні Білівської ЗОШ І-ІІІ ст. відбулася довгоочікувана презентація історичного літопису, другої по рахунку книги про село Біла «Важкий кожух, але свій». Творцем її став ніхто інший, як відомий білівчанин, редактор газети «Вільне життя» Петро Федоришин, якому й належить авторство першої книжки.
За словами автора, у книгу ввійшли всі ті історичні відомості і були порушені всі ті питання, які Петро Степанович не встиг висвітлити у своєму попередньому творінні.  Адже після написання першої книги в особистому архіві письменника залишилося чимало документів та світлин, як і його відданість історії рідного села не могла залишити в невідомості. Всього книга складається з шести розділів: перший розділ розповідає про усіх власників села; другий розкриває подробиці із життя та побуту наших пращурів, які жили у середині ХІХ ст., через художні оповідки та новели, ґрунтовані на фактах; у третьому розділі можна ознайомитися з першою топографічною картою села; білецькі духовні святині постають для читача в повному обсязі на сторінках четвертого розділу.
П’ятий розділ, не змінюючи форму художньо-історичного опису розповідає історію утворення назв вулиць села. У семи підрозділах цього розділу містяться оповідання про буденне життя білівчан колишніх і теперішніх, установ села та їхніх працівників, і на фоні цих перипетій описується процес виникнення вуличних найменувань. У тісному переплеті постає додатковий, фото-розділ «Долі людські у світлинах» з фотографіями із людських архівів та підписами автора.
Віддавши данину минувшині, автор у шостому розділі плавно переходить до подій сьогодення і описує Україну за час режиму екс-президента Януковича, Революції Гідності, війни з Росією. Згадує письменник про те, яку роль відіграла у цих трагічних та водночас знаменних подіях громада нашого села і як продовжує це робити на Сході України.
Книга «Важкий кожух, але свій» стала своєрідним доповненням до попередньої «У водовертях Серету». У ній не менше історично ціннісних фактів, матеріалів високого художнього значення, раритетних світлин, дат та прізвищ, власних відкриттів. Люди, які читатимуть цю книгу в нашому селі та які, на жаль, вже відійшли у вічність, є її реальними героями і джерелами інформації. Всі розуміють, що наявність власних аж двох історичних книг це велика рідкість та неймовірна цінність для села. Тому, від імені усієї громади Білої хочу висловити велику вдячність заслуженому журналісту, талановитому письменнику та справжньому поціновувачу історії Петру Степановичу Федоришину. Ваша праця буде оцінена нащадками з достоїнством!
Аліна Сокальська
Фото 
 

 

 

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар