пʼятницю, 4 вересня 2015 р.

Про перспективи розвитку сільського туризму поговорили в Білій

2 вересня, ц.р. у приміщенні актового залу Білівської сільської ради пройшов семінар на актуальну для сільських мешканців тему: «Перспективи розвитку сільського туризму». Організаторами  заходу стали головний спеціаліст відділу культури, туризму, національностей та релігій Чортківської РДА Мельник Марія Павлівна та директор Чортківської ЦБС Колівошко Оксана Володимирівна.
Окрім жителів села, працівників установ та учнів школи серед учасників заходу були й запрошені гості: завідуючі бібліотеками с. Угринь - Юлія Хомишин,  с. Шманьківчики - Саєнко Галина, с. Улашківці - Качмар Ольга, с. Шманьківці - Віра Сільська, с. Джурин - Оксана Спринська, с. Пробіжна - Іванна Гейда та с Улашківці - Олександра Кучер. Також свою професійну думку під час семінару висловила фахівець з профорієнтації Чортківського центру зайнятості Людмила Бойчук.
Білівський сільський голова Володимир Шматько та директор Чортківської ЦБС Оксана Колівошко, які відкривали захід, окреслили план роботи семінару та перспективи розвитку сільського туризму на території Чортківського району й Тернопільської області.
Наступною до аудиторії звернулася головний спеціаліст відділу культури, туризму, національностей та релігій Чортківської РДА Мельник Марія. У своїй промові Марія Павлівна розповіла присутнім про особливості сільського туризму, як виду культурного відпочинку у сільській місцевості з екологічно-чистим кліматом та можливістю насолоджуватися етнічно-історичною спадщиною, природними багатствами, побутом та культурою. Також спеціаліст відділу культури зазначила головні моменти по облаштуванню садиб, підготовці їх до різних сезонів, проведенню різноманітних розваг та екскурсій для туристів тощо.
Завідуюча Білівської бібліотеки-філії Ольга Трендовацька у свою чергу поділилася з присутніми тими фінансовими ризиками, які так лякають чималу кількість добровольців при відкритті власної справи у сфері сільського туризму.
Розвіяти страхи потенційних підприємців взялася фахівець із профорієнтації Чортківського центру зайнятості Людмила Бойчук. Співробітниця центру зайнятості докладно  роз’яснила фінансовий момент відкриття власної справи, а в даному випадку сільського туризму. За словами пані Людмили, кожному безробітному, який звернувся до їхньої установи і якому протягом місяця не відшукали потрібної вакансії, пропонують пройти певні психологічні семінари. Фахівці під час даних семінарів допоможуть людині визначитися, чи зможе вона займатися підприємницькою діяльністю чи ні.  Якщо по закінченні семінарів, громадянин виявляє бажання започаткувати власну справу, то обирає певний напрямок цієї справи та проходить двотижневі навчальні курси. За час курсів громадянин зможе навчитися складати бізнес-план і зрозуміти, чи буде дана діяльність прибутковою.  По закінченні терміну навчання бізнес-план потрібно захистити перед комісією, яка винесе рішення про корисність такої  діяльності для громади і необхідність виділення на це коштів. Щодо розміру допомоги, то в кожному індивідуальному випадку все залежатиме від зарплатні, яку отримував громадянин на попередньому місці роботи і стажу.
Учасником обговорення на семінарі став і інженер-програміст бібліотеки-філії с. Біла Сергій Коцан. За  допомогою мультимедійної презентації та матеріалів із сайту «Зелений туризм», чоловік розповів про садиби різних категорій, які пропонують для відпочинку декотрі західні області України. Варто зазначити, що офіційно у Тернопільській області функціонує лишень одна садиба «Вікторія», що знаходиться у с. Нирків, Заліщицького району.
Своє слово до публіки мовив і сільський керманич Володимир Шматько. Білівський голова зробив міні-презентацію рідного села, розповів про його живописні краєвиди, архітектурні пам’ятки, древню історію та цікавих особистостей. І хоча сільський туризм, як такий, у селі поки що нерозвинутий, та як зазначив Володимир Петрович, селу є куди розвиватися і є чим приваблювати до себе потенційних туристів.
Наприкінці продуктивного семінару було сформульовано декілька основних думок, які варто озвучити. По-перше: природні багатства та дивовижні краєвиди дозволяють розвивати сільський туризм практично по всій Україні; по-друге: значну підтримку у відкритті власної справи надає Центр зайнятості; по-третє: сільський туризм дозволить зберегти цінні людські кадри на місцях, а не трудитися на благо чужих країн і по-четверте: розвиток сільського туризму спонукає до покращення рівня соціальної інфраструктури населених пунктів.
Вищенаведені аргументи доводять, що сільський туризм, це не тільки потенційно, але й реально прибутковий та корисний вид діяльності, як для жителів міст, так і сіл України. Якщо можна достойно заробляти, водночас насолоджуючись рідними краєвидами і спілкуванням із земляками, то навіщо займатися неулюбленою працею поряд з чужоземцями закордоном?
Тож, вирішувати Вам!
Аліна Сокальська
Фото Наталії Коцан

Немає коментарів:

Дописати коментар