неділю, 22 лютого 2015 р.

Для всіх, хто любить читати!


Знайомтесь:
Книги-ювіляри 2015 року

845 років від часу написання 
"Пісні про Роланда" (1170)

"Пісні про Роланда" (фр. "Chanson de Roland") - героїчний епос французького середньовіччя, що належить до циклу поем "Chanson de geste" (пісні про діяння). Точне авторство твору не встановлено.


400 років від часу написання роману 
"Хитромудрий ідальго Дон Кіхот Ламанчський" (1605-1615)

"Хитромудрий ідальго Дон Кіхот Ламанчський" - роман іспанського письменника Мігеля де Сервантеса Сааведра. Перше видання побачило світ у 1605-1615 рр.

170 років від часу написання роману 
"Двадцять років потому" (1845)

"Двадцять років потому" - це другий роман Олександра Дюма (батька), який присвячений пригодам мушкетерів. Роман був написаний автором протягом декількох місяців у 1845 році.



170 років від часу написання роману 
Олександра Дюма "Королеви Марго" (1845)


"Королеви Марго" - історичний роман, який утворює першу частину трилогії про гугенотські війни, яку продовжують книги "Графиня де Монсоро" та "Сорок п'ять".



165 років від часу написання роману 
Чарльза Діккенса "Девід Коперфілд" (1850)

"Девід Коперфілд" - автобіографічний роман Чарльза Діккенса. Це перший твір автора, в якому розповідь ведеться від першої особи.


165 років від часу написання роману 
Олександра Дюма 

"Віконт де Бражелон, або Десять років потому" - останній роман Олександра Дюма з серії романів про пригоди мушкетерів. Роман складається з 268 розділів, а також трьох томів.


160 років від часу написання поеми 
Генрі Лонгфелло 
"Пісня про Гайавату" - поема, яка була написана на основі легенд північноамериканських індіанців, згідно з якими, до них  було послано людину дивного походження, яка мала розчистити ліси, річки та навчити людей різних ремесел.


150 років від часу написання роману 
Томаса Майна Ріда 

"Вершник без голови" - пригодницький роман Томаса Майн Ріда. Менш відома назва твору "Дивовижна техаська історія".

150 років від часу написання роману 
Льюїса Керрола 

"Аліса в країні чудес" - новела, написана англійським професором математики Чарлзом Лютвіджем Доджсоном (псевдонім Льюїс Керрол). Історія сповнена сатиричних натяків на друзів та ворогів автора, пародій на шкільні вірші, які викладали в британських школах в XIX столітті. Ця новела мала визначний вплив на жанр художньої фантастики.
150 років від часу написання роману 

"Ганс Брінкер, або Срібні ковзани" - це цікава історія бравого Ганса та його сестрички Гретель, що розгортається на тлі географічного та побутового опису Голландії XIX ст.


145 років від часу написання роману 
Жуля Верна 

"20 000 льє під водою" - науково-фантастичний пригодницький роман, герої якого разом з капітаном і екіпажем човна вирушають у навколосвітню подорож в 20 тисяч льє під водою.

140 років від часу написання роману 
Роберта Льюїса Стівенсона 

"Вересовий трунок" - балада, основою якої стала одна з давніх легенд. Вона розповідала про легендарний народ - пиктів (найдавніший з відомих народів, що населяли Шотландію). Автор використав легендарне уявлення про цей народ і побудував сюжетну лінію балади навколо таємниці.


135 років від часу написання роману 
Федора Достоєвського 

"Брати Карамазови" - останній роман Ф. М. Достоєвського. Автор хотів зробити "Братів Карамазових" першою книгою великої епічної трилогії "Життя великого грішника", але помер через чотири місяці після публікації твору.



110 років від часу написання роману 
Олександра Купріна "Поєдинок" (1905)

"Поєдинок" - повість, що описує історію конфлікту молодого підпоручика Ромашова зі старшим офіцером, який розвивається на фоні зіткнення романтичного світогляду інтелігентного юнака зі світом глухого піхотного полку, з його провінційними звичаями, муштрою та вульгарністю офіцерського суспільства.

95 років від часу написання книги Х'ю Лофтинга 

"Історія доктора Дуліттла" - перша книга британського автора із його знаменитої серії про пригоди доктора Дуліттла - лікаря, який знає мову тварин.





70 років від часу написання повісті 
Астрід Ліндгрен 

Пеппі - маленька руда чудернацька дівчинка, яка мешкає одна на віллі "Курка" в невеликому шведському містечку разом зі своїми тваринами: мавпою Паном Нільсоном та конем. Пеппі - дочка капітана Ефраїма Довгапанчоха, який згодом став вождем чорношкірого племені. Мама Пеппі померла, коли та була ще немовлям, але Пеппі впевнена, що вона стала ангелом та дивиться на неї з неба.


50 років від часу написання повісті 
Аркадія і Бориса Стругацьких 
"Понеділок починається в суботу" (1965)

"Понеділок починається в суботу" - фантастична гумористична повість, одна з найбільш своєрідних втілень радянської утопіі 1960-х років,. Це художня реалізація мрії авторів про можливість сучасноій талановитій людині зосередитись на науковій творчості та пізнанні таємниць Всесвіту.

Немає коментарів:

Дописати коментар