вівторок, 2 вересня 2014 р.

У Білій відзначили 23-й День Незалежності України

У Білій відзначили 23-й День Незалежності України
На відзначення 23-ої річниці Незалежності України у білівчан були свої грандіозні плани. А саме, після богослужіння, жителі села у вишиванках та з національною символікою, на чолі зі священиками мали пройти пішою ходою до могили «Борцям за волю України», провести  там молебінь і невеличкий концерт. Та погода, яка весь день капризувала то поривистим вітром, то рясним дощем, планам завадила. І все задумане довелося провести по-іншому.
Традиційно, богослужіння у двох церквах розпочалися близько 10 год. ранку. Молебінь, яку мали відправити біля могили, відправили одразу після служби у церквах, а патріотичний міні-концерт глядачі спостерігали у стінах Будинку культури.
Варто зазначити, що всі учасники концерту були одягнені у вишитий одяг та мали із собою синьо-жовту символіку. У програмі виступу не було передбачено жодних естрадно-розважальних композицій, а лиш громадянські та патріотичні. Основними темами пісень виступали любов до України, подяка солдатам за виконання їхнього громадянського обов’язку, туга матері за сином тощо. Під час концерту пам'ять героїв Небесної сотні та загиблих під час АТО на Сході вшанували хвилиною мовчання.
Хвилюючі нотки зворушливих пісень, що лунали з вуст учасників народного хору, вокалістів Світлани Гнатюк, Миколи Криси, Роксолани Нагірняк, Оксани Задорожної, Олесі Скрипник, Аліни Франків та інших, змушували присутніх не приховувати гарячих сліз. Особливо тужливою усім видалася композиція «Мамо, не плач» авторства Оксани Максимишин-Корабель та Михайла Олійника, яку виконав вище згаданий Микола Криса.
Після державного гімну до присутніх звернулася в.о. сільського голови Котуза Надія Іванівна. У своїй промові вона привітала односельчан із 23-річницею з Дня Незалежності України та 572-ою річницею з Дня села і висловила свої співчуття з приводу трагічних подій у нашій державі. Нагадаємо, що тимчасово обов’язки сільського голови, який проходить військові навчання у м. Мукачево, виконує секретар сільської ради.
Також по завершенні концерту своє слово до громади мовив настоятель храму Воздвиження Чесного Хреста о. Володимир Заболотний. Священик подякував всім учасникам виступу за вклад у відзначення свята і глядачам, які прийшли їх послухати. Разом з тим о. Володимир висловив свій погляд, на те що відбувається в країні.
Загалом, цьогорічний День Незалежності, як і День села, який звузили лиш до миттєвої згадки, пройшов стримано і без будь-яких веселощів. Схід України зараз у полоні війни, а за право називатися громадянами вільної, не окупованої ніким держави бореться незліченна кількість наших хлопців. І найгірше з усього цього те, що багато вірних синів своєї Вітчизни до отчого дому живими вже не повернуться.
Тому, в цей зазвичай веселий для усіх день, було багато сліз, суму та скорботи. Хочеться вірити, що пройшовши всі випробування, наступного року  Україна вже не відзначатиме, а на повну святкуватиме свій 24-й день народження. З усвідомленням неоціненних втрат, які довелося понести, щоб здобути справжню незалежність, з розумінням ідеалів героїв Небесної сотні та загиблих воїнів.
 З нами Бог і з нами перемога! Слава Україні!
Аліна Сокальська
Фото Сергія Коцана

Немає коментарів:

Дописати коментар