середу, 27 серпня 2014 р.

Перспективи розвитку сільської бібліотеки
23 липня, у приміщенні Білівської бібліотеки-філії пройшов круглий стіл, присвячений проблемам та перспективам розвитку сільських бібліотек. В обговоренні взяли участь Білівський сільський голова Володимир Петрович Шматько,  директор Чортківської ЦБС Колівошко Оксана Володимирівна, в.о. начальника відділу культури, туризму, національностей та релігій Чортківської РДА Мельник Марія Павлівна, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці о. Богдан Верхомій,майстер народного мистецтва, витинанкарка та художниця хрестикових орнаментів Марія Несторівна Бурдяк, завідуючі бібліотеками-філіями у с. Біла – Трендовецька Ольга Євстахівна, у с. Пробіжна − Гейда Іванна Омелянівна, у с. Колиндяни – Савків Світлана Степанівна, у с. Звиняч Шкрибайло − Галина Іванівна, жителі та працівники установ села.

 Приводом для круглого  столу стало питання  розвитку та можливості  занепаду сільської  бібліотеки. Кращі  практики бібліотечної  справи – завідуючі  бібліотеками у вище  перелічених селах у  формі презентації  розповідали присутнім про особливості функціонування своїх закладів. А особливо звертали увагу на те, що змінилося у їхньому житті та житті їх відвідувачів з появою інтернету. Нагадаємо, що завдяки перемозі у конкурсі від програми «Бібліоміст», уже згадані нами сільські бібліотеки-філії отримали сучасні комп’ютери  повним програмним забезпеченням та можливістю виходу в Інтернет.
Окрема увага були приділена обговоренню проблем, які виникають у сільських читальнях, а також висуненню пропозицій, які зможуть удосконалити та популяризувати бібліотеку, наскільки це можливо.
Першою поділитися враженнями про нове життя свого закладу, ба й навіть про достоїнства рідного села, поспішила завідуюча Звиняцькою бібліотекою. За допомогою яскравих слайдів із рідного роду світлинами, Галина Іванівна плавно посвячувала аудиторію у вир подій, якими наповнена їхня бібліотека і усе їхнє село. За її словами, з появою інтернету звичайна сільська бібліотека заграла новими барвами та отримала нові можливості. Окрему подяку бібліотекар висловила їхньому спонсору, директору ПАП «Дзвін» Василю Градовому, завдяки допомозі якого стають можливими і ремонтні роботи для покращення комфорту відвідувачів, і багаточисленні культурні заходи.
Особливе захоплення бібліо-інтернет викликав у Світлани Савків, завідуючої бібліотекою-філіалом у с. Колиндяни. За її словами результативність впливу 

Інтернету на відвідувачів бібліотеки у їхньому селі просто зашкалює. І не останню 
роль у цьому відіграє сама керівник закладу. Завдяки її старанням, послуги, які 
надає інтернет, стали майже необхідністю. Бронювати квитки на потяг, купувати автозапчастини чи дізнаватися маршрут в ту чи іншу географічну точку – з появою 
Інтернету Світлана Степанівна багато чого навчилася і з радістю передає ці знання всім охочим. Велику увагу приділяє завідуюча бібліотекою і захопленням своїх відвідувачів. З  метою поглиблення знань, наприклад про  країни світу чи види спорту, в бібліотеці  часто проходять  тематичні заняття для  дітей.
На черзі було представлення бібліотеки-філії с. Пробіжна. Завідуюча закладу Іванна Омелянівна також не без особливого трепету розповідала про велику кількість можливостей, які надав їм Інтернет. Наголосила керівник зокрема на покращенні довідкової роботи, можливості створення буктрейлерів (відеороликів-презентацій книг) та проведення віртуальних подорожей, спрощенні спілкування за допомогою соцмереж та електронної пошти тощо.
З вуст учасників обговорення лунали різноманітні пропозиції та думки. Директор Чортківської ЦБС Оксана Колівошко зазначила, що з появою Інтернету, стара бібліотека у закинутому селі вмить перетворилася у сучасну модернізовану бібліотеку, в якій наявний як книжковий фонд, так і вихід у інформаційний світ. За словами Оксани Володимирівни, завдяки Інтернету стала більш налагодженою взаємодія з усіма соціальними інститутами та із відвідувачами бібліотек. Натомість, в.о. начальника відділу культури Чортківської РДА Марія Мельник наголосила на важливості бібліотеки та книжки, зокрема щодо розвитку особистості, поширення краєзнавства тощо. Настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці о. Богдан зазначив потрібність духовного куточку в кожному закладі, тим паче у бібліотеці.
Загалом, були озвучені тези щодо важливості книжки у житті та вихованні людини, переваг друкованої книжки порівняно з електронною. Були висунуті навіть продуктивні пропозиції розвитку, зокрема створення електронного каталогу видань, взаємодія бібліотек з духовними центрами та церквами, проведення заходів для популяризації книги тощо.
Аліна Сокальська
Фото авторки

Немає коментарів:

Дописати коментар