середу, 25 листопада 2015 р.

Нашого цвіту по всьому світу

          4 грудня 1823 року в селі Палашівка Чортківського
району народився Іван Миколайович Гушалевич - поет, письменник, драматург, політичний діяч, журналіст, теолог із Галичини.
          Вчився спочатку в палашівського дяка, потім у початковій школі (в с. Базар) та у гімназії у м. Бучачі. На 12-му році І. Гушалевич втратив батьків (померли від тифу) і близькі родичі взяли його під свою опіку.

           Після успішного закінчення гімназії І. Гушалевич став вихованцем Львівської духовної семінарії. Вірші почав писати ще в гімназії (німецькою мовою). 1848 року, будучи семінаристом, видав свою першу збірку «Стихотворенія Івана Гушалевича». Цього ж року він закінчив семінарію. Греко-католицький священник. Учасник Собору "Руських вчених". Видавав газету "Новеллу", "Тижневик", "Пчола", "Зоря Галицка".
           І. М. Гушалевич сприяв піднесенню місцевих шкіл, організував громадськість   для підписання протесту проти спроб польських урядників запровадити польський алфавіт для українського письма, збирав народні пісні.
           1860 року І. Гушалевича обрано послом до крайового сейму, а в 1867 р. і до державної ради. У сеймі І. Гушалевич також виступав на захист української мови. Був обраний також депутатом в Австрійський парламент (РАЙХСРАТ).
            Написані ним в цей період численні твори: пісні, сонети, думи, байки, віршовані повісті. Опублікував текст "Слова о полку Ігоревім" з примітками і передмовою, у якому доводить справжність цієї пам'ятки.
            Помер І. Гушалевич 2 червня 1903 р. у Львові.
            У бібліотеці-філії до дня народження нашого знаменитого земляка видано бібліографічну довідку "І. М. Гушалевич: грані таланту".






Немає коментарів:

Дописати коментар